Sommaren närmar sig med stormsteg. Varma dagar då det är skönt att ligga i solstolen på stranden eller med en god bok under parasollet på uteplatsen. Men inomhus är det inte alltid lika trevligt när solen steker på som mest. Lakanen snor sig och blir fuktiga av svett när värmen är som hetast och luftfuktigheten som kladdigast.
Det är inte alltid man vänjer sig vi detta, men det går ju att göra något åt det genom att kyla ned luften.
I dag finns det tre huvudsakliga metoder för kylning av inomhusluft: luftkonditionering (AC), luftkylare och luftvärmepump. Här går vi igenom några plus och minus med dessa metoder.
Luftkylare
En luftkylare fungerar på detta sätt: luften i ditt hem kyls ned med hjälp av vattenånga från en tank. En fläkt hjälper sedan till att sprida den kalla luften ut i rummet. En luftkylare kräver alltid att tanken är full med kallt vatten. Vissa tillverkare rekommenderar dessutom att användaren ska tillföra kylklampar eller isbitar i behållaren för att det ska uppstå en ytterligare kyleffekt.
En fördel med luftkylare är dess miljövänlighet då den saknar ett miljöskadligt köldmedium och har lägre energiförbrukning. Men det största plusset är att den är så enkel att använda. Det är bara att hälla det kalla vattnet i tanken och koppla in luftkylaren.
Nackdelarna är att effekten är lägre jämfört med andra kylmetoder samt att ljudnivån ofta är något högre jämfört med AC eller luftvärmepump.
AC
Luftkonditioneringen fungerar på ett annorlunda sätt. Ett köldmedium används för att transportera och avlägsna värmen från inomhusluften. AC-system har väldigt hög effekt och går alltid att anpassa till dina behov. Flexibiliteten är också stor, det finns portabla luftkonditioneringar och fasta med eller utan utedel som passar bra vid olika tillfällen.
AC är kanske den bästa lösningen om du söker en lösning som ger mycket kyla och en prisvärd och energieffektiv lösning som går att flytta runt. Nackdelen är att en luftkonditionering kanske inte är den mest miljövänliga lösningen.
Luftvärmepump
Luftvärmepumpen är en tredje lösning för den som vill kyla ner inomhusluften. Den skapar dessutom ett behagligt inomhusklimat året runt och inte bara på sommaren. Pumpen ger värme på vintern och på sommaren är det bara att sätta på kylläget så får du en effektiv svalka till en låg kostnad. Nackdelen med en luftvärmepump är att det är en ganska dyr investering som kräver professionellt montage och en del service. Dessutom kan en luftvärmepump ofta uppfattas som ful och högljudd och den är inte alltid så lätt att placera ut.
Andra inlägg
- Rengöring av luftvärmepump - så går det till
- Rena luften med luftvärmepump
- Hur ofta ska man göra en OVK-besiktning?
- Mekanisk ventilation – så fungerar det
- Torka källare efter översvämning
- Kan man stänga ventiler när det är kallt ute?
- Gränsvärden för temperatur och luftfuktighet
- Så förbättrar du ventilationen på en krypvind
- Radon – gränsvärde och normal nivå
- Mini-FTX